Vandra St. Olavs Pilgrimsleden mellan Bräcke och Stavre med rullstol.

Vill du vandra pilgrimsleden med rullstol? Med hjälp av tågförbindelse är det inget problem att vandra en bit av den berömda St. Olavsleden även med rullstol. Vandra Bräcke – Stavre, och upplev våran bit av leden, njut av vår natur och friska luft, se våra guldkorn längs med vägen. Bräcke ligger utmed E14 och vid järnvägen vilket ger ett smidigt start och stopp på ditt äventyr, hur du än väljer att resa.

Hotell Jämtkrogen ligger ca 500 meter ifrån tågstationen och erbjuder logi med frukost. Vi har special priser på enkel, dubbel och familjerum för våra Pilgrimsgäster! Hotellet ligger på markplan utan trappor och erbjuder ett handikappanpassat rum med bredare dörröppning och större toalett för enkel tillgång med rullstol. En fyllande frukostbuffé erbjuds dagligen, om du vill starta äventyret tidigt på morgonen erbjuder vi frukostboxar till rummet, i vår foajé kokar gästerna själv sitt kaffe. Vi erbjuder även lunchboxar att ta med på vandringen.

Kolla in St Olovsleden-tjänstemannen webbplats eller klicka på bilden ovan för att få en detaljerad karta över denna rutt. Nedan kan du ta en titt på våra tips om små omvägar för att göra din resa ännu bättre!

Börja eller sluta ditt äventyr i Bräcke med glass från vår berömda och prisbelönta glass från Glassbaren. Även fika och chokladpraliner. Följer man St Olovsledens karta över Bräcke hänvisar den dig förbi rondellen, över järnvägsbron med en hel del uppför, den biten är kortare men mycket mindre sevärd, därför hänvisar vi våra vandrande gäster tillbaka till tågstationen längs E14, sedan via gångtunneln under järnvägen till Västra Kungsvägen med start vid båthamnen.

#bräcke on instagram

Längs med den gatan finns massor av vackra äldre trähus att se med sjön som glittrar vid din sida hela vägen, för att sedan möta den angivna leden i slutet av Västra Kungsvägens skogsbryn. Här kan man gå pararellt med skogsstigen på en grusväg. St Olovsledens skogsstig tar dig förbi Drevvikens badplats men följer du grusvägen måste man svänga av på en äldre skogsbilväg och gå ca 200m för att komma till badplatsen. Drevviken är en fin badplats med långgrunt vatten och brukar vara ett populärt utflyktsmål för tältande ungdomar på cykel. Tillbaka på grusvägen följer man den över järnvägen, förbi hästgård och träningstravbana sedan ut på E14. Efter 0.5km utmed E14 i lätt uppför svänger man av för fortsatt vandring på grusväg genom byn Mordviken.

Knacka på hos Trägubben, Sten Johansson och kolla in hans vackra konstverk av handsnidade trägubbar.

Längre bort i byn finns Gården Eriksberg, som erbjuder rast och vila, logi och mat vid förbokning. Vid Åhn delar sig vägen och vi rekomenderar dig med rullstol att hålla höger och fortsätta följa grusvägen, lyssna på fågelkvitter och vifta bort mygg tills du når E14 igen, en kort bit på asfalt tar dig till Rastplats Gimån. Fyra år i rad har Gimårasten blivit korad bästa rastplatsen i Sverige. Hela rastplatsen är handikapp anpassad, så även toaletterna och rampen vid vattnet.
Här finns café och servering med våfflor, fika och mexikansk inspirerad meny, med lokala råvaror. Burgare gjorda på älgkött. Handikappramp in till restaurangen, sittplatser både inne och ute. Öppet juni – augusti 12.00-20.00.

Rastplatsen ligger intill Gimåns fors med en spång i vattnet för fiskare och de som vill komma närmare vattnet. Även grillplats, bord och bänkar samt toaletter finns.

Härifrån går man en bit på E14 för att sedan svänga av på nästa grusväg över järnvägen och genom ett otoligt vackert område med både äldre stugor med snickarglädje och nybyggda moderna sommarstugor och villor, hela tiden med Revsundssjön vid din sida. Över järnvägen igen och du är i Stavre. På pålar ute i sjön finns det såkallade Badhuset, en annorlunda byggnad från slutet av 1800-talet. Vackert, välbevarat och det enda i sitt slag i Jämtland.

Här finns den berömda Sundinsgården, där man kan boka guidade turer under sommaren. Då besökarna kan ta del av familjen Sundins historia samt välbevarade miljöer och föremålssamlingar från förra sekelskiftet.

I Stavre finns också Stavrebagarn, med tunnbröds bageri & café och Ångbåten Alma med fasta två timmars turer med guidning, underhållning och caféservering. Biljetter köps vid bryggan.
Från Stavre tar du sen tåget för fortsatt resa vidare eller tillbaka till Bräcke. En vandring på ca 12.5km.

Läs vår fullständiga artikel om Stavre här