Sidsjö – Hunge – Bodsjö och alla småvägar därimellan.

En fullspäckad dagsutflykt med vackra platser i Bräcke kommun. Fina badstränder, grottklättring, loppis, muséeum, kyrkor och bönhus. Sidsjö – Hunge – Bodsjö och alla småvägar därimellan – misa inte ramsåg och kvarnar och en bumling till storsten. Dammiga grusvägar är att räkna med om du inte åker skoter förstås.

Strax utanför Hunge, vi börjar med lite utsikt från Kälabergstornet, som vid klar sikt tar dig visuellt ända till Åre. Vanligen besökt vintertid med skoter. Ett annat populärt resmål med skoter är den berömda Hallhuvudstenen, ett märkligt fenomen där ett stort stenblock balanserar uppe på ett litet. Stenblocket ser ut att kunna tippa av minsta vindpust. Här finns vindskydd, grillplats och utedass. Väl inne på stenar tar vi oss an en grotta eller två.

aktiviteter i bräcke källbergsgrottan Bräcke Hunge grottan i sverige - caves in sweden

Källbergsgrottan, är Sveriges femte längsta urbergsgrotta med en kryplängd på 160 meter.

Glöm inte ficklamporna! Källbergsgrottan, är Sveriges femte längsta urbergsgrotta med en kryplängd på 160 meter. Strångbergsgrottan, har en kryplängd på 510 meter. Det finns ett tiotal ingångar i grottan varav en går igenom hela. Eftersom de flesta ingångarna är väl gömda är det inte så lätt att hitta dem. Vissa kan också kräva ett rep för extra säkerhet. Du kan använda Sveriges Intressepunkter hemsidan för att hitta den exakta platsen. Eller fråga vår reception innan du ger dig ut på äventyret.

Sjön i Bräcke kommun. Man ofta ser fiskar simma i det klara vattnet

Ta ett dopp eller fiska i det klara vattnet!

Svettig av klättring och behov av ett bad? Gör ett stopp vid Gålesån. På Smååkrans getgård erbjuds det smakrika ostar och inte långt därifrån finns Sidsjö ramsåg, en av få kvarkvarnde sågar i länet som vid tillräckligt högt vatten går att köra än idag. Alldeles utanför Sidsjö finns en vacker och barnvänlig strand, med brygga och grillplats. Från bron vid ån är det roligt för barnen att meta, då man ofta ser fiskar simma i det klara vattnet. Inte långt ifrån stranden, uppe på Kammen finns Majsans Kammbua och Loppis.

Smååkrans getgård och Åsbergets Gårdsmejeri gör några av de bästa ostarna i kommunen. Jämtland är Sveriges största ostproducent. Några av dess ostar levereras över hela världen, men de bästa kan bara köpas direkt på gården … och vi vet var dessa gårdar är!

Ett besök vid Hunge kvarn från 1850-talet där det under sommaren mals mjöl som finns till försäljning. På väg mot Boddas Bönhus, norra Europas älsta bevarade trähus och vackra Bodsjö Kyrka i Bodsjöbyn passerar man Finnäs med den anrika utedansbanan Granparken och den välbesökta standen vid Pån med en hand dragen färja längst ut på udden.

Semester och Hemester bräckekommun. Revsundssjön Sidsjö Hunge Jämtland

Klicka här för att se fler bilder av alla vackra platser i Bräcke kommun

Du kan välja att se alla eller bara några av dessa intressepunkter, beroende på hur lång tid det är. Om du väljer att åka på en hel dagsutflykt, glöm inte en picknickkorg eller några snacks att bita på. Från juni till augusti kan du hitta popup-kaféer på sommaren längs vägen. Var noga med att hitta starkt kaffe där och hemgjorda kakor. På vissa ställen kan det också finnas smörgåsar och soppa eller glass.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Therese S (@cajsa_varg)

Avsluta din resa med en kall drink eller en varm dusch i ditt rum. Letar du efter roligare saker eller vackra platser i Bräcke kommun? Kolla in de andra aktiviteterna här eller använd pilarna för att fortsätta utforska.