Stavre med Ångbåten Alma, Sundinsgård, badhuset & Hawaii!

Stavre ligger fint intill Revsundsjön, precis vid E14. Det går bilfärjor över Revsundssjön mellan Stavre och Ammerön. Förbindelsen kallas Ammeröleden. Stavre har många välskötta hus som representerar timmerflottörernas gyllene era. Många av de tidigare invånarna har varit inblandade i virke som flyter längs den närbelägna floden Gimån. Idag är floden bäst känd för sitt otroliga öringfiske – som du kan läsa mer om här.
Du kan också stanna där för en kopp kaffe och lite nybakad tunnbröd. Det är tillgängligt med bil, järnväg och buss. Men eftersom det ligger längs St Olovs pilgrimsväg är det också möjligt att komma dit genom att gå eller cykla 10 km för att komma dit. Du kan läsa mer om vägen till Stavre i den här artikeln.

Alma Stavre

Om du åker ner till sjön i Stavre kommer du att kunna ” möta ” Alma -the Iron Lady of Revsundssjön.

 Ångbåten Alma, en av Sveriges äldsta fungerande ångbåtar, byggdes på W Lindbergs Varf i Stockholm och faktades i delar till Stavre för montering år 1873. Hon har ett järnskrov och är 17.6 m lång, 3.9 m bred och väger 30 ton. Från sin hemmahamn i Stavre har Alma gjort utryckningar som transportbåt för  brandbekämpning vid skogsbränder runt Revsundssjön.

Idag går Alma Af Stafre fasta 2 timmars turer under sommaren med guidning, underhållning och caféservering. Biljetter köps vid bryggan och kostar 150:- för vuxna och under 16 år 80:-

Hamnen i Stavre, från vilken Alma avgår, är också en mycket social plats. Varje sommar kan du njuta av ett hoppslott, bakluckeloppis, mat och dryck under Stavre-dagarna. Evenemanget har flexibla datum, så det är bäst att följa Bräckes turistinformation facebook-sida för senaste uppdateringar. Under tidigare år har det också varit fiskekonkurrens, båttävlingar och nyligen också en skridskobana.

De bästa sakerna som är värda att se i Stavre: Alma – Sundinsgården – Badhuset

Det finns flertalet vackra hus här, många utsmyckad med enorm snickarglädje, den välbevarade Sundinsgården är ett av dem. Boka guidade turer och ta del av familjen Sundins historia samt välbevarade miljöer och föremålssamlingar från förra sekelskiftet. För bokning av visning eller information kontakta Michael Eriksson, Tel (+46) 070-570 90 75 eller Gunnar Söderström, Tel (+46) 070-338 71 87. Entré 100:-/person, 150:- inkl. enkelt fika. Besök av större sällskap samt gruppresor bokas genom Ångbåtsföreningen Alma af Stafre, Tel (+46) 070-580 56 60.

En annorlnda byggnad är Badhuset på sina pålar ute i vattnet, från slutet av 1800-talet. Det enda i sitt slag i Jämtland.

Hos Stavrebagarn  finns nybakat tunnbröd att köpa.

Från Stavre kan man åka färja till Ammerön, en tur på fyra minuter. När det äntligen blir vinter finns isväg istället. Det finns även en bro mellan Gällö och Revsund, som tar dig till ön som har fem byar och en sjö, Ösjön. Det är en otroligt fin ö att se från vattnet, med små sträder och hällor lite varstans.

Roliga fakta om Ammerön:

  • Ammerön är Sveriges sjätte största insjöö.
  • Det finns några gravar från stenåldern i Bräcke kommun bland annat på Ammerön. Gravarna kallas för skogsrösen och är stenar samlade och utlagda över den döde tillsammans med några av dennes tillhörigeter, det kan vara en yxa eller kniv, något smycke och inte ovanligt, ett djur. På öns sydvästra del finns det två sådana gravar vid Blindgubbnäset.
  • Inte långt därifrån finns en sjunken Kopparoxe, en 14 meter lång pråm som det fraktades koppar med över Revsundssjön från Åres gruvor. Vid lungt vatten kan man se dess konturer.
  • Vid båtturer är Skepparhällan, på den nordöstra sidan är en populär plats att gå iland på. Där finns också fornlämningar i form av stenåldersboplatser med gravar intill.
  • Den lilla ön och stranden som ligger mellan Ammerön och Grönviken kallas av lokalbefolkningen HAWAII på grund av en tall som vinklar över vattnet precis som en tropisk palm.

Om du är på väg tillbaka till Bräcke med båt, var noga med att inte missa den sjunkna Volvo strax utanför Bräcke Marina! Du hittar ett youtube-klipp om det här.

Men tänk om du inte har en båt att kryssa runt Revsundssjön, Ammerön, Stavre och alla platser däremellan? Kontakta vår reception så hjälper vi dig med att hyra ut en båt, jestski eller till och med en flotte!