Allt du behöver veta om Bräcke. Historia, saker att göra och saker att se.

Du har passerat Bräcke, Jämtland när du kör E14 på din resa mellan norr och söder. Eller på väg till Åre. Har du undrat över dess historia och vill utforska den lite mer? Här är en kort guide till vad Bräcke har att erbjuda!

Bräcke är en gammal bygd, som till en början utgjordes av några glest placerade gårdar samt en kyrka. Av bondbyn finns ett fåtal spår kvar. Längs den gamla byvägen, idag östra Kungsvägen, står Edlings, byggt 1851. Huvudbyggnaden uppfattas som orörd men fick sitt nuvarande utseende på 1940-talet. Även kyrk platsen finns kvar, med stig porten och några få gravar som markerar den gamla kyrkogården. Kyrkan revs 1861. Byn växte upp då järnvägen drogs på 1870-talet. Vid stranden på andra sidan spåren byggdes ett sågverk för framställning av virke och villor med snickarglädje tog form, några av dem finns kvar än idag. Affärshus tillkom utefter den raka huvudgatan. År 1878 byggdes ett stationshus (som sen blev postkontor) och sedan ett järnvägshotell, som revs 1973. Nuvarande stationshuset byggdes 1910. Vår nuvarande kyrka, med utsikt över sjön och ån som stilla snirklar sig vid minnes stenarna stod klar år 1859.

Bräcke ligger sånär som på mitten mellan Östersund och Sundsvall, vid E14. Här, i Bräcke, finns något alla gillar. Något som verkligen satt oss på Sverigekartan.

Nämligen Bräckes alldeles egna Glassbaren. Välbesökt alla dagar i veckan, med kö i ur och skur. Vi har Ica, Coop och Bräcke Livs för matvaror samt Apotek, Systembolag. Färghandel, tygaffär och blomsterhandel. Restauranger och pizzerior. Loppisar, varav några är öppen året om. I Bräcke finns en handfull med frisörsalonger, Sport och motoraffärer. Flertalet industrier, som säljer sina tjänster över hela Sverige och världen. Däckshop, glasmästare, snickare och verkstäder. Vad vi än kan tänkas behöva, så hittar vi det på hemmaplan, i Bräcke är vi påhittiga och drivande. Förskola, fritidshem, grund och gymnasieskola. Ålderdomshem. Folkets Hus med bibliotek och biosalong.  En bensinstation i var ände av byn, varav en precis bakom hotellet där skoterleden passerar!

#bräcke on instagram | Bingo Rimer & Glassbaren Bräcke Jämtland | Revsundssjön

Glassbaren Bräcke – Bräcke Cruising – Sightseeingflyg över Revsundssjön

Barn från halva Jämtland hälsar på oss i vår fina lekpark, med klättring, kanor, gungor och linbana. I parken finns även en grillkåta och bouleplan. I hamnen finns en liten strand intill ett grönområde med camping möjligheter. En välfylld båthamn med brygga för ångbåten Alma samt stor gästbrygga med latrintömmning.

På vintern kan du åka skridskor på skottad plan och längdskidor i uppkörda spår på sjön. Längdskidor går också att åka i motionsspåren med start vid Torpet. Motionsspåren är gratis med tre olika längder: 12 km, 5 km och 2,5 km och är belysta kvällstid.

Torpet är en folkpark med dansbana, tombola och kiosk från förr. Familjärt midsommarfirande utövas årligen med ponnyridning och lekar. Bilbingo, loppis och café under sommaren. Intill ligger Hembygdsgården med historiska saker att visa upp samt caféservering för kaffesugna sommargäster. Bräcke har en egen ishall där Bräcke Polar Bears är hemma laget. Tävlingar, träningar och gratis friåkning. På fotbollsplanen, Björkhaga, tränar Bräcke Sportklubb, som också har Tallhaga Outdoor, ett friluftsområde med stort ute gym som erbjuder bland annat volleybollplan, utepingis och hinderbana.

Kolla #bräcke på Instagram

Vi har ett ridhus som erbjuder aktiviteter för alla åldrar, några är gratis medans andra kräver medlemskap eller en avgift. Sportklubben erbjuder också inomhusträning. I yngre dagar hade vi en egen slalombacke Rönningen med knapplift, som idag används som pulkabacke. Varje sommaren anordnas cruising på byn med hundratals bilar, öltält, musik och tävlingar. Och marknad med knallar, tivoli och uppträdanden.

Bräcke Jämtland Revsundssjön

Av alla roliga vattenaktiviteter i Bräcke kan du inte missa:
fiske, vattenskoter, sightseeing i sjön från båt, flotte eller kajaker!

Nästan all utrustning kan hyras ut i Bräcke eller någon annan plats runt Revsundssjön. Fiskeredskap kan du köpa lokalt tillsammans med alla nödvändiga fiskelicenser. Och om du letar efter en fiskeguide, berätta för oss – vår personal i receptionen kommer att kontakta dig med en expert.

Bräcke har fantastiska omgivningar och ljuset slår ner på jorden i en annorlunda vinkel här än på andra ställen. Den gyllene timmen, norrsken, pärlemon och haloeffekten… har du tur kan du se alla på samma dag! Vacker natur och fascinerande ljus att använda sig av vid fotografering med lokala proffs fotografer eller amatörer. Kanske med hela familjen samlad eller en selfie? Gillar du att fota? Kolla in dessa snygga bilder tagna i vackra Bräcke.

Är du redo att komma och besöka Bräcke?  Bräcke är redo för dig! Och om du har några frågor,  tveka inte att ringa oss
(+46) 0693 105 05 / skicka ett mejl .

Vi ses snart!
Med kärlek,
Team Jämtkrogen

 


Jämtkrogen Hotell & Restaurang | Riksvägen 11 , 843 31 Bräcke, Sverige | tel: +46 69 31 05 05