Pilgrimstad – stad av pilgrimer, grotta, fantastiska vinterbootsproducenter och ölproducenter. Smaka på deras historia!

Pilgrimstad. Ortens namn kommer från vandrande pilgrimmer på väg till Nidaros (Trondheim) i Norge. Efter Pilgrimsleden växte rastplatser och källor fram ofta med myter och mystik runt sig. Pilgrimskällan, användes redan på 1000-talet och ansågs ha helbrägdagörande egenskaper och vara mycket hälsosamt. Idag är det ortens primära vattentäkt och grundråvaran i det prisbelönta ölen från Jämtlands bryggeri.

Pilgrimstad växte upp kring ett sågverk i början på 1900-talet. Senare byggdes en fabrik på platsen och idag är den fabrikslokalen hem åt Jämtlands Bryggeri och Revsunds Brewery tillsammans med andra industrier.

Det är här det roliga börjar! På båda bryggerierna är roliga aktiviteter inom räckhåll:

Pilgrimstad Jämtlands Bryggeri swedish beer tasting and guided tour of the brewery in Pilgrimstad Bräcke

Visning, ölprovning & mat på Jämtlands Bryggeri i Pilgrimstad

Jämtlands Bryggeri erbjuder 3 paket:

    1. Visning för 150 kr / person.
    2. Ölprovning & visning  för 345 kr / person.
    3. Mat, ölprovning & visning för 490 kr / person.

Du kan läsa mer om ölsortiment, visnings- och provsmakningspaket på Jämtlands Bryggeri här . Kontakt: Jämtlands Bryggeri AB, Pilgrimscenter
S-840 58 Pilgrimstad, Tel (+46) 070-675 03 07

Är du törstig eller hungrig efter mer?

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Revsunds Brewery (@revsundsbrewery)

Revsunds Brewery grundades 2016

Företagets strävar efter att erbjuda produkter med lokal anknytning i namn, design och smak. Bryggeriet är av mindre modell men produkterna är desto flera. Deras signatur experimentella glöd lyser igenom alla sina produkter. Kanske är detta en av de viktigaste anledningarna till att ölen får så mycket erkännande. Och den goda nyheten är att du kan beställa många av dem på ditt lokala systembolag.

Men varumärket stannar inte där. Nyligen har bryggningsföretaget med ursprung i Revsund också producerat flera unika giner och snaps. 2023-2024 kommer företaget också att återupprätta sin första whisky. Med ett begränsat antal 20 fat per år får du säkert en unik upplevelse för varje flaska!

Vill du smaka på vad Revsunds Brewery-besättning har att erbjuda? Tha TAP ROOM är där du får allt: öl, gin, mat och berättelsen om varje flaska och fat. Du får också en chans att få en guidad rundtur i fastigheten.

  • Baspaketet kostar 265 kronor per person, minst 10 personer krävs om du vill boka det som en gruppaktivitet.

Följ dock bryggeriets facebook-fansida för temakvällar och kvällar som är öppna för allmänheten!

Låter intressant? Här är deras kontaktuppgifter: Revsunds Brewere & Revsunds Distillery , Pilgrimcenter 110, 843 97 Pilgrimstad.


Pilgrimstad är också hemmet för en stor vinterbootsproducent POLYVER

Nästan alla barn och vuxna i området har minst ett par POLYVER-stövlar hemma. Så om du vill vara som lokalbefolkningen, missa inte ett par egna stövlar från den här tillverkaren! Du kan köpa dem direkt på fabriken i Pilgrimstad eller online på Polyvers webbplats.

Så beskriver Polyver deras varumärke och filosofi: ”Vi älskar att vara utomhus i höstens kyla, i vinterskogen eller vårskogarnas slasksnö. 2005 utvecklade vi det som blev vår signaturprodukt: En varm och bekväm polyuretanstövel som är älskad av sportfiskare, jägare och friluftsentusiaster runt om i världen.

Barn älskar dem också. De är lätta att ta på och ta av, och viktigast av allt håller de små fötterna varma och torra. Polyver-stövlarna är perfekta för höstens pölar, för vinterkylan och vårslasket. Stövlarna är vattentäta, lätta och bekväma – de gör utomhusleken ännu roligare.

Polyver Sweden kommer från hjärtat av norra Sverige, Pilgrimstad nära Östersund i Jämtland. Omgivna av skogar, sjöar och berg, är vi stolta över att producera det vi anser vara den ultimata vinterstöveln.”

ROLIG FAKTA:

Utgår du från Pilgrimstad har du nära till Hålbergsgrottan som är en liten grotta, ca 11 meter lång. Grottan beboddes på 1420-talet av en fredlös man. 1974 gjorde två amatörgrottklättrare ett märkligt fynd i Hålbergsgrottan. Bakom några kallmurade stenblock fann de en dryckeskanna som daterats till 1500-talet.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Carina Fredriksson Eriksson (@carra.62)

Eftersom du redan är i området, kanske du före ölprovningen skulle vilja se lite fin natur? En av Bräckes absoluta pärlor. Forsa området är fascinerande och sägenomspunnet med storslagen natur.

Från Pilgrimstad är det inte långt till Forsaleden. Om det känns mest intressant med en kortare promenad till den turkosa lagunen, laxtrappan och vattenfallet är det här du ska börja, vid norra sidan. Vägen är skyltad, och tur är väl det. Grusvägen genom skogen får en att tro att man kört fel, tills man kommer till en parkering mitt ute i ingenstans. Där finns information om leden samt parkering.  Väljer du sedan att gå hela Forsleden  är den 7 km lång och slutar vid Herrevadströmmen.