Gällö – Revsund – Forsaleden

Gällö – Revsund. Stora vinter- och sommaraktiviteter i ett område. Muséeum för motorfantaster, turkosa vattenfall längs en vandringsled, Revsunds kyrka med ett fantastiskt träaltare, utförsåkning. Och på längden inomhus, året runt i skidtunneln.

Skidåkarnas by, kan det vara Gällö?

Vid E14 ligger Mickelbacken med sina fyra backar. Den blå backen är perfekt för nybörjare, där den röda / svarta, som ligger på andra sidan, ger en utmaning för dem som har åkt några gånger tidigare. När du är på toppen, ta en minut för att njuta av den vackra utsikten, som sträcker sig över den frysta sjön och det natursköna landskapet. Ett populärt evenemang för alla åldrar i skidbackarna är snöskoterloppet som hålls en helg varje år. Du kan anmäla dig till detta lopp även några dagar i förväg. Det finns kategorier för både barn och vuxna. Det finns ett café för dig att fylla på med energi och en grillkåta där du kan värma dig. Längdskidspår finns på Torpets utomhusområde. Det är gratis och belyst, så att du kan njuta av skidåkningen både på dagtid och på kvällarna.

Mid Sweden 365 ski tunnel Gällo Revsund

Skidåkning kan vara en unik upplevelse, och det är verkligen här, i världens längsta skitunnel i ett berg, MidSweden365.

Den goda nyheten är – den här aktiviteten kan du göra året runt. Banan är byggd i konstgjorda grottor under berget på Mickelbacken. Banan har samma temperatur året runt, så du kan öva på alla delar av skidskytte när som helst på året! Vill du börja med att förbereda dig för Vasaloppet? MidSweden365 gör det möjligt!Vi har även rabatt på liftkort eller rum om du bokar via oss. Du kan läsa mer om det här.

Intressant fakta om Gällo

Mitt i byn ligger Hembygdsgården, där du kan se hur det varit att gå i skola under olika tidepoker. Hembygdsgården har även tjänat som  tingshus, med fängelsehålan kvar i källaren. Platsen är öppen för besökare under sommaren eller på begäran. På gatan ovanför når du din lokala ICA butik. Det är värt att nämna, för den har en stor sektion med bara lokal producerad mat och dryck. Du kan få allt från ost och pålägg till bakverk och honung.

Revsun Bräcke Kommun Sverige

Revsund – ligger på en höjd med utsikt över Revsundsjön, hem till öl, bageri och gamla bilar.

I Revsund finns en kyrka från 1100-talet. Byggnaden innehåller flera värdefulla medeltida föremål, inklusive ett triumfkors som en gång skulle ha använts i församlingsprocessioner, bilder av Sankt Olav och Jungfru Maria som tros vara från 1600-talet. Den vackert snidade predikstolen daterad i mitten av 1600-talet är verkligen värt att se. Och om du är här runt julen, missa inte konserterna!
Längre bort i byn hittar du Logen, med plogad is på sjön för en trevlig åktur på skridskor. Det är också en plats för små konserter, familjeevenemang och lantliga Julbord, tillagad av lokala råvaror. Inte mindre än två bryggerier finns  i denna lilla by med vacker utsikt över sjön. På Bakgården finns ett picobryggeri och bageri. Revsunds Brewery grundades 2016 och har flertalet ölsorter på sin meny. Deras provsmakningsplats ligger dock i Pilgrimstad.

Brattby Torpet Bräcke Jämtland Nostalgia Museum Revsun Gällo

Kör lite längre så ser du en skylt som pionerar till Brattby Torpet.

Låt inte den lilla vägen uppför backen in i skogen missleda dig och tycka att det inte är något speciellt. Tvärtom, den vägen leder till allt för den nostalgiska med sitt unika historieland och Götas kafé. Du hittar ett brett urval av gamla lantbruksutrustningar och maskiner, helikoptrar, bilar och bussar – alla som du kan hoppa in i! I utställningshallen  kan du se många återskapade interiörer från 60-talet, lyssna på rockabilly-musik, granska flera samlingar av föremål från 40-, 50-, 60- och 70-talet.

Några kilometer längre bort kommer du till Sveriges minsta museum? Strömmuseét som ligger i Herrevadströmmen, bara 8 kvadratmeter!

Forsaleden Bräcke Jämtland Instagram Photos - Gällo Revsund Hiking trail in Bräcke

Vill du sträcka på benen och ta en vandring längs vattenfallen? I så fall måste du prova att gå Forsaleden.

En av Bräckes absoluta pärlor. Forsa området är fascinerande och sägenomspunnet med storslagen natur. Kulturlämningar, rester av Forsagården, lämningar av en fäbod, fiske, bad i naturliga bassänger med turkosa vatten. En 7km skogsstig längs Forsaån som är bitvis stenig terräng över träspångar. Längs leden finns vattenfall, strömmar och dammar. Det växer en mängd ovanliga växtarter efter leden som bland annat beror på den kalkhaltiga berggrunden. Populärt utflyktsområde med en hel del besökare under sommaren, vill du ha en plats att lapa sol vid vattnet bör du komma i tid.

Start från söder, ca 1 km från Herrevadströmmen. Går du hela leden, och inte vill gå tillbaka, är det bra att innan ha parkerat en bil vid slutet, den södra delen, vid Pilgrimstad.